Управляващата в Грузия партия Грузинска мечта води с 53,03% от

...
 Управляващата в Грузия партия Грузинска мечта води с 53,03% от
Коментари Харесай

Проруските и антиевропейски сили в Грузия водят на изборите за парламент

 Управляващата в Грузия партия " Грузинска фантазия " води с 53,03% от гласовете след обработката на съвсем 72% от бюлетините, сочат данните на Централната изборна комисия на страната.
 
Опозиционните партии също минаха 5-процентната преграда за влизане в Народното събрание: Коалиция за смяна получи 11,2% от гласовете, Единство за избавление на Грузия - 9,83%, Силна Грузия - 9,02% от гласовете, а партията За Грузия добави челната петица с 8,22%.
 
Партия Гирчи получи 3,22% от гласовете, Алианс на патриотите/Алт-Инфо - 2,53%, Партия на труда - 0,75%.
Избирателната интензивност, по предварителни данни, е била 58,94%, като са дали своят вот повече от 2 млн. души.
" Това не е окончателният резултат, към момента не сме съумели да получим информация от 5 окръга в планинските региони ", съобщи говорителката на грузинската ЦИК Наталия Йоселиани, съобщи РБК.
 
Ръководителят на грузинската Централна изборна комисия Гиорги Каландаришвили разгласи изборите за годни.
 
Според резултатите от екзитполовете " Грузинска фантазия " също води, само че данните за това какъв брой гласа е спечелила партията се разграничават: от 40% за опозиционния портал " Формула " до 56% за проправителствения " Имеди ".
 
 Саломе Зарубишвили Саломе Зарубишвили Източник: EPA
Бидзина Иванишвили, ръководителят на " Грузинска фантазия ", и Саломе Зурабишвили, президентът на Грузия, която поддържа опозицията, към този момент оповестиха победа - всеки за себе си. Над офиса на " Грузинска фантазия " са изстреляни фойерверки, а из града пътуват коли със флагове.
 
Според изчисленията на Зурабишвили проевропейската съпротива има 52% от гласовете - това не регистрира поддръжката на диаспората, която към момента гласоподава в няколко страни.
 
 
 Парламентарни избори в Грузия Парламентарни избори в Грузия Източник: Sputnik
 Опозиционните партии в Грузия няма да признаят резултатите от парламентарните избори, които по предварителни данни са извоювани от ръководещата партия. Това оповестява порталът " News Georgia ".
 
Въпреки че окончателните резултати към момента не са оповестени, предварителните данни, оповестени от Централната изборна комисия на Грузия, дават обещание победа за ръководещата " Грузинска фантазия ". Опозицията не е съгласна с това.
 
" Това са откраднати избори, това е узурпиране на властта и парламентарен прелом в Грузия. Това няма да се случи. Това не е Русия, това не е Венецуела - това е Грузия ", съобщи водачът на Коалиция за смяна Ника Гварамия, чиято партия по предварителни данни получава към 11,2% от гласовете.
 
Тина Бокучава, ръководител на партията " Национално придвижване " от коалиция " Единство " (предварително 9,8% от гласовете), упрекна управляващите, че са откраднали успеха и европейското бъдеще от грузинския народ.
" Ние не признаваме и няма да признаем резултатите от тези откраднати избори ", съобщи тя.
 
Опозиционните партии дават обещание да разгласят проектите си за по-нататъшни дейности по-късно - след съвещания.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР